Nieuwsbrief 2015

* volgend artikel verscheen zaterdag 21/11/2015 in Het Laatste Nieuws editie Roeselare/Tielt:

Organisator rommelbeurs zet veiligheidsagenten in.

Bezoekers aan de rommelbeurs van vzw Oekraïne Werkgroep in de Roeselaarse Expo hallen zullen mogelijk gefouilleerd worden. Door de terreurdreiging raadt de politie organisatoren van evenementen aan een toegangscontrole te doen. De organisatie zet twee professionele veiligheidsagenten in.

Wie de komende weken een activiteit organiseert waar minstens honderd mensen worden verwacht, wordt aangeraden toegangscontrole te organiseren. “Ik snap het wel, maar dit is voor niemand leuk”, zegt Bruggeling Luc Sneppe, die tijdens het laatste weekend van november met vzw Oekraïne Werkgroep een beurs organiseert voor antiek, curiosa, verzamelingen en tweedehandsboeken.

“We organiseren die om de noodlijdende Oekraïners financieel en materieel te kunnen helpen. Dan is elke euro die we moeten besteden aan toegangcontrole weggegooid geld. Twee professionele bewakingsagenten kosten ons 1.200 euro. Dat is veel geld, maar we hebben het er voor over. Liever investeren in speciaal opgeleide mensen dan in vrijwilligers die niet vertrouwd zijn met zo’n controle”, legt Sneppe uit. “Om zoveel mogelijk van die onverwachte uitgave te recupereren, plaatsen we misschien een collectebus aan de ingang.”

De Novemberbeurs van de vzw kan jaarlijks rekenen op meer dan vijfduizend bezoekers, maar Sneppe vreest dat het er straks een pak minder zullen zijn. “Het lijkt erop dat nogal wat mensen bang zijn geworden. Dat is begrijpelijk, maar ik vind niet dat we ons nodeloos zorgen moeten maken.” (VHS/VDI)

* BRUGGE – ROESELARE  VEILIGHEID TROEF OP DE ROMMELBEURS van 28 & 29 november 2015 : zie onderstaand bericht Om de veiligheid van onze standhouders en bezoekers te garanderen doen wij een beroep op 2 bewakingsagenten van de firma R & T Security.

* Vergeet onze brocante beurs niet in EXPO ROESELARE en dit op zat. 28 & zon. 29 november van 10 u. tot 18 u. diksmuidsesteenweg 400, 8800 Roeselare
ANTIEK – CURIOSA – VERZAMELINGEN – OPRUIM PARTICULIEREN – 2e handboeken Inbreng op vrijdag tussen 10 & 18 u.

* Door Joost Decorte werd volgend artikel en foto geplaatst in DE WEEKBODE van 13 november. Bedankt alvast voor deze medewerking.

Elke foto vertelt een verhaal kw Gits

gits

GITS q Peter Verplancke,Rita Cool, Aurel Maes en Annie Delbeke trokken naar Oekraïne. We stellen hun verhaal voor aan de hand van vijf sprekende fotos.

Oekraïne in woord en beeld

Peter maakte daar een verslag in woord en beeld van. Het resultaat daarvan kan je bekijken en beluisteren op vrijdag 27 november vanaf 19 uur in De Hembyze. In de zaal zal een twintigtal foto’s te bewonderen vallen. Daarnaast volgt een projectie via de beamer van zowat 250 foto’s, waarbij Rita Cool de begeleidende uitleg zal geven. In totaal nam ik meer dan 2000 foto’s, legt Peter uit.

Daaruit selecteerden we er zowat 250, om te belichten in De Hembyze.  Iedereen van harte welkom.

* Op 11 november 2015 verscheen in het meest gelezen weekblad TIPS onze
NOODOPROEP OEKRAÏNE. Dank aan de redactie voor het plaatsen van dit artikel.
Ook dank aan allen die reeds gereageerd hebben of mogelijks nog zullen reageren.

* Op donderdag 29 oktober 2015 werd in Gits opnieuw een volle truck geladen: 12 ton kledij, schoenen, bedden, …
Ook 132 matrassen gingen mee met bestemming Lviv: school van de spoorwegen. Dinsdag vertrekt Frans Biesbrouck naar Brody .
Met dank aan de helpende handen Aurel, Gabriel, Frans, Gilles (kleinzoon Aurel), Jettie, Dominiek, Rita, en Annie.img_0228 img_0229img_0232

* Werkbezoek 10 tot 17 oktober 2015: Lydia, Freddy en Luc.
2 middagen bezochten wij de gaarkeuken in Chervonohrad. Het is de verdienste van het Oekraïne Project Edegem dat hier gemiddeld 50 mensen een warme maaltijd wordt aangeboden.

Ze krijgen er een ruime portie zodat de meesten nog iets kunnen meenemen voor ’s avonds. Ook het personeel heeft een groot hart en werkt er met liefde om deze allerarmsten te bedienen. Met de extra ondersteuning die wij in mei brachten, zijn ze nog bezig met de werken. In Lviv en Brody bezochten wij telkens 4 families die steun krijgen via Iryna en Luba. Telkens dezelfde triestige, zelfs schrijnende toestanden die je er te zien krijgt. De dankbaarheid tegenover ons is steeds zeer groot.

Dankbaarheid die wij alleen maar kunnen doorgeven aan iedereen die met onze werking is begaan. In Lviv bezochten wij ook een gesloten instelling voor kinderen tot 18 jaar die afgenomen werden van de ouders wegens verwaarlozing. Ze verblijven er 10 dagen en de jeugdrechter beslist dan in die periode of ze terug kunnen naar de ouders of dat ze geplaatst moeten worden in een internaat. Deze instelling begon met vrijwilligers die het lot van deze kinderen ter harte namen.
Op dit moment wordt alle personeel betaald door de staat. In Lviv ontvingen wij ook de projectleiders van Zboriv en Zalishchyky.

* NIEUW

Vanaf nu kan iedereen die wenst inschrijven via onze website voor al onze ROMMELBEURZEN ( lees ook de reglementering voor Roeselare en Brugge ) onder contact op de site, verder kan voorlopig ook nog een invulformulier afgedrukt worden om via de post te verzenden naar opgegeven adres bovenaan formulier. ( per post word geen bevestiging terug gestuurd zoals vermeld in reglement )

getekend het bestuur OEKRAÏNE WERKGROEP VZW

* Tijdens de braderie op zaterdag 19 september 2015 bezochten  Les Costumés de Venise onze winkel. Op de foto 2e van rechts herken je Bea een van onze vrijwilligers.

66pand1

66pand5

 

 

 

 

 

* ** NOODOPROEP OEKRAÏNE ***

De situatie voor miljoenen oekraïners is op dit moment echt schrijnend. Om te moeten leven met een minimuminkomen van 45€ in euro omgerekend en dit geldt voor velen, betekent  dit enkel overleven op water, brood en graanproducten. Bij ons bezoek in mei berekenden we dat per persoon bijna maal twee, extra nodig is om in Oekraïne op een enigszins menselijke manier te kunnen leven.

Binnen al onze projecten is de vraag naar extra hulp een feit. Ook moeten alle verantwoordelijken en medewerkers mensen wegsturen die vragen om wat voeding. Voor hen is dit een moeilijke en hartverscheurende situatie. Stel je voor dat je een moeder met 3 kinderen moet zeggen, nee we hebben onvoldoende voeding om ook jullie nog eten te kunnen geven, onmenselijk, maar wel dagelijkse realiteit.

Ook hebben al onze projecten heel wat problemen met de vluchtelingen uit het oosten. Vele vragen om hulp, maar we hebben onvoldoende middelen om te kunnen helpen. Vanuit ons dagelijks bestuur hebben wij toegezegd om een extra steun te geven aan het project in Chervonohrad en Lviv en ook aan het project in Brody (zie projecten).

Tijdens ons werkbezoek in oktober zouden wij een extra ondersteuning voor 3 maanden willen verwezelijken. Bedoeling is om zelf ter plaatse voeding aan te kopen om zoveel als mogelijk mensen eten te kunnen geven. Om regelmatig iets extra’s te kunnen doen en geven , hebben wij echt uw financiële ondersteuning nodig en dit kan op rekening van: OEKRAÏNE WERKGROEP VZW

BE65 4700 5132 9996. met als mededeling vermelden: NOODOPROEP OEKRAÏNE . Een eenmalige gift is meer dan welkom, maar wij dromen ervan om via doorlopende opdracht (domiciliëring) een maandelijks bedrag te mogen ontvangen. Wil dan als mededeling vermelden: NOODOPROEP MAANDELIJKS.

Op die manier kunnen wij nazien hoeveel wij per maand minstens kunnen besteden aan deze extra’s of ze zelfs nog te kunnen verhogen. Alle giften blijven anoniem, daarmee willen wij zeggen dat wij nooit aan iemand doorgeven wie en hoeveel steun wij van iemand ontvangen. Als iedereen doet wat hij wil of kan, willen wij iedereen van harte bedanken namens de allerarmsten in Oekraïne.

getekend het bestuur OEKRAÏNE WERKGROEP VZW

*dinsdag 8 september 2015

Europa negeert Oekraïense vluchtelingen

Terwijl Europa worstelt met de enorme stroom vluchtelingen van buiten krijgt de vluchtelingenproblematiek in Oekraïne maar weinig aandacht van de media. De voormalige Zweedse premier Carl Bildt vindt dat niet terecht en hij wijst er via Twitter op dat er nu meer Oekraïense vluchtelingen zijn dan in de oorlog in het voormalige Joegoslavië in de eerste helft van de jaren ’90.

De Verenigde Naties zeggen dat 2 miljoen Oekraïners zich door het oorlogsgeweld in het oosten van hun land zijn gevlucht. Naar schatting 1,4 miljoen Oekraïners hebben elders in eigen land onderdak gevonden, terwijl 1,1 miljoen Oekraïners het land hebben moeten verlaten. Er zouden nu 5 miljoen Oekraïners aangewezen zijn op humanitaire hulp.

Indien u het laatste nieuws in het Nederlands over Oekraïne wil volgen, met elke dag meerdere updates, ga dan naar: oekraine.headliner.nl : automatisch het laatste nieuws

Bronnen: Ukraine Today, YouTube

*De bevoorrading van onze winkel Pand 66 gebeurd ook via het Oekraïne Project Edegem. Een paar maal per jaar kunnen we daar goederen komen ophalen.

Met dank aan alle vrijwilligers daar voor het met zorg inpakken van alles.
Prullaria, zoals postkaarten, kruisbeelden of heiligenbeeldjes, oude prentjes (gedachtenisprentjes, bidprentjes), kleine sierstukken (vazen, postuurtjes, …), en kwalitatieve Nederlandstalige boeken, welke uiteraard geen hulpgoederen zijn, schenken we aan het “Pand 66 tvv Oekraïne”, gelegen in de Langestraat 66 in Brugge. De opbrengst van dit winkeltje, dat ook louter op vrijwilligers draait, gaat integraal naar projecten voor kansarmen in Oekraïne. Naast curiosa van particulieren ontvangen we ook jaarlijks – bij het afsluiten van de herfstfeesten in de Pius X-parochie te Berchem – zeer mooie sierstukjes (en ook veel goed huishoudmateriaal voor de noodlijdenden te Oekraïne).

bezoek-luc-lydia

Op de foto links Jaroslava, permanent medewerkster van de kantine in Chervonohrad,
haar dochter Lydia en Luc, beide laatsten leden van het dagelijks bestuur van de Oekraïne Werkgroep VZW.

 

 

* Van maandag 20 tot woensdag 22 juli 2015 werden onze etalage en deuren van Pand 66 in een fris kleurtje geschilderd nl. geel en blauw, de kleuren van Oekraïne.etalage2015

 

Met dank aan Tine en Marleen.

 

 

 

* Op 7 juli 2015 vertrok een truck met bestemming projecten Brody. Met dank aan de vele helpende handen voor het laden van dit konvooi.

* Op donderdag 28 mei 2015 werd in Gits een truck geladen met bestemming Caritas Chervonohrad en het regionaal ziekenhuis.

* Na ons bezoek begin mei 2015 kunnen wij alleen maar vaststellen dat wij in de voorbije 23 jaar heel wat hebben gerealiseerd voor alle projecten. Heel wat mensen, kinderen, bejaarden, zieken …
kunnen dankzij onze hulp rekenen op een beter leven. Een aantal dankbetuigingen heeft ons toch wel erg getroffen. Bij alle projecten plaatsen wij extra tekst en foto’s, daarvoor nog even geduld,
want de dagelijkse bezigheden voor onze werkgroep vragen toch wel tijd. Men zegt soms: dit is slechts een druppel op een hete plaat, wij kunnen alleen maar zeggen: dit is een heel grote druppel.
Graag willen wij al onze vrijwilligers, onze weldoeners zowel diegenen die ons goederen bezorgen als zij die ons financieel steunen bedanken. Met geld is in Oekraïne alles mogelijk.

Een welgemeende DANK JE WEL vanuit Oekraïne is het enige wat wij jullie kunnen meegeven.

* Op 1 mei 2015 vertrekken 4 van onze leden van het dagelijks bestuur naar Oekraïne nl. Jef, Linda, Lydia en Luc. Bedoeling is een definitieve beslissing te nemen over het opvanghuis in Chervograd.
Daarnaast worden al onze projecten bezocht. Meer nieuws en foto’s volgen na onze terugkomst.

* Naar aanleiding van het bezoek van de 4 personen uit Gits werden wij geïnformeerd over de toestand in Chervonograd en de diverse projecten. Nu al meegeven dat een vertel- fotoavond wordt georganiseerd op vrijdag 27/11. Meer info hierover volgt.

* KOOPZONDAG LANGESTRAAT – HOOGSTRAAT 19 APRIL 2015  Het was weer op de koppen lopen en wat verkoop betreft toch weer een topper. Onze 2 standjes voor de winkel en onze winkel PAND 66 zelf hadden het bij momenten toch wel druk. BEDANKT aan alle bezoekers én kopers, door uw steun kunnen wij weer iets extra’s mogelijk maken voor de allerarmsten in Oekraïne. En blijf onze winkel bezoeken, er is elke week wel iets nieuw te vinden. Hierbij 2 sfeerbeelden van deze koopzondag:

langestraat1

Langestraat2

 

 

 

 

 

 

* 15 APRIL: DE BREIMADAMMEN
zie:  https://sites.google.com/site/debreimadammen/home/voor-wie/4—oekraiene

* Op maandag 6 april 2015 vertrekt een delegatie uit Hooglede-Gits naar Chervonohrad. Drie van onze medewerkers nl. Rita, Annie en Aurel worden vergezeld door Peter Verplancke. Deze laatste is fotograaf (zie http://www.lenzer.be ) en ook actief lid van Kiwanis Roeselare. De bedoeling ter plaatse is uit te zoeken wat gedaan kan worden voor een beperkte opvang van vluchtelingen. In Chervonohrad zelf ligt een gebouw ter beschikking en ook op 7 km. afstand in Zwyrka. Uiteraard dienen deze gebouwen gerestaureerd te worden en moet een raming voor de kosten opgesteld worden…(wordt vervolgd )

* Op donderdag 12 februari 2015 werd in Gits de eerste truck van 2015 geladen, met bestemming Chervonohrad.gits1

Er werd geschiedenis geschreven: voor het eerst kwam een truck uit Oekraïne om de goederen op te halen. De chauffeur had voordien een vracht gelost in Waterloo.

Om 8 uur in de morgen werd er gestart met laden.

gits2

 

Er werd gesleurd met bedden-rolwagens-laminaat-linoleum-matrassen- kledij-schoenen-dekens-enz… .

 

 

Het werd een gepuzzel om zoveel en efficiënt  mogelijk te laden, elk hoekje van de truck wordt dan ook benut. gits3

gits4De groep doet krachten op om meteen weer aan de slag te gaan.

 

 

 

Gelukkig zijn we goed uitgerust in Gits om ons werk wat te verlichten.

gits5

 

 

 

 

 

De truck zit bijna vol, alleen nog wat zakken ertussen plaatsen, zodat er geen muis meer bij kan.gits6

 

 

 

 

We zijn er bijna.

gits7

Het was 17 uur toen we klaar waren met laden, met dank aan de helpende handen én denkwerk van Aurel-Annie-Dominiek-Jettie- Marc-Karlien-Gabriël-de driver Volodomir-Rita. Uiteindelijk werd er iets meer dan 20 ton geladen.

Nadat Jettie op vrijdagmorgen de nodige papieren bracht,kon Aurel de truck voorrijden naar de douane. Alles was OK en wij waren tevreden dat weer een vracht richting Oekraïne kon. Zowel in ons magazijn in Roeselare als in Gits zijn ze terug volop aan het verzamelen en sorteren voor het project in Brody.

* Op woensdag 11 februari 2015 reeds werd de wasmachine, droogkast en de 100 kilo waspoeder overhandigd door Linda Gyselynck aan Roman, projectleider in Chervonohrad.

Met deze nieuwe apparaten was Roman een meer dan gelukkig man. De dag erop werd alles geladen voor transport, zie volgend bericht.

dsci0005 dsci0006

 

 

 

 

 

 

 

GOED NIEUWS UIT OEKRAÏNE

Op dinsdag 10 februari 2015 kregen wij volgend bericht vanuit Brody. Een bewijs dat wij ter plaatse kunnen rekenen op goede en betrouwbare projectleiders voor al onze projecten:

Het Fonds van St Tadey in Brody wordt erkend om de derde plaats in Oekraïne (de bronzen medaille !!!) te ontvangen en dit onder 900 liefdadigheidsfondsen. De opties die werden overwogen: transparantie, directe uitgaven van materiële en financiële inkomsten en sociale validiteit. We kregen 2 maanden controle. De inspectie ging niet alleen over het St Tadey Fonds en de boekhouding.

Maar ook alle individuele ontvangers die de humanitaire hulp van Brody ontvangen werden bezocht. Ook alle instellingen waar humanitaire hulp wordt verdeeld, zelfs tot bij de uiteindelijke ontvanger werden onderzocht. Het resultaat is erg goed, ondanks het feit dat de inspecties zeer stressvol waren.

Ze legden niet uit wat ze zochten gedurende die 2 maanden. Ik zat te denken dat er iets mis was met de documenten of de verdeling van de goederen. Maar het was goed!
Het St Tadey Fonds zal het Certificaat, de medaille en het lidmaatschap van de Economische Handelskamer ontvangen. We weten niet welke voordelen aan dit lidmaatschap zijn verbonden voor het fonds.

Dit zullen we later wel meedelen. Deze erkenning voor Brody is in de eerste plaats uw erkenning, zonder jullie financiële en materiële steun zou hier niets mogelijk zijn. Gefeliciteerd!
BEDANKT !!! aan iedereen die ons steunt, jullie weldoeners en de vele vrijwilligers van jullie groep.

LUBA