Nieuwsbrief 2016

* EEN DRUKKE WEEK voor laatste rommelbeurs in beurshal.

Op maandag 7 november werd in Gits een truck geladen met bestemming Chervonohrad. In diezelfde week werd op vrijdag 11 november in Pittem de truck van Frans geladen. Deze had als bestemming Brody. Heel veel werk met nogmaals DANK aan iedereen.

WEES ER ZEKER BIJ … LAATSTE ROMMELBEURS SCHRIJFT GESCHIEDENIS …

De traditionele decemberbeurs en meteen ook de laatste in de Beurshallen te Brugge gaat door op zaterdag 17 december van 8 tot 18 uur en op zondag 18 december van 10 tot 18 uur. Na deze beurs wordt het gebouw gesloten en is het jaren wachten op een nieuwe. Meer dan 200 standhouders ( opzet vrijdag van 10 tot 18 uur ) verwelkomen er u met antiek, curiosa, verzamelingen, opruiming van particulieren en 2e handboeken. Een niet te missen beurs, ook omwille dat de opbrengst gaat naar VZW DE STRAFFE BOOG uit Brugge. Deze vzw biedt o.a. aan blinden en slechtzienden de kans om aan boogschieten te kunnen doen. Ook 2 vechters kunt u bezig zien aan de ingang. Voor deze organisatie kan men ook rekenen op de medewerking van de Oekraïne Werkgroep V.Z.W. De toegang bedraagt 2,50€, kinderen tot 12 jaar gratis toegang. Info: 0495-68.84.60, VAN HARTE WELKOM !!! – VOLZET


* BELANGRIJK VOOR VELEN: HET GEEL ROMMELMARKTBOEKJE 2017 IS ER VOOR HET EERST TE VERKRIJGEN *


* In de maand oktober bezorgden wij heel wat mensen onderstaande brief. Indien je deze brief niet hebt ontvangen, dan is jou financiële hulp nog altijd meer dan welkom.

HELP JARYNA  !!!!              Dierbare Oekraïne-vrienden,   Beste Weldoeners,

Jaryna (33 jr) is een moeder van  2  dochtertjes: Veronica  (11 jr) en Alina (4jr). Haar man Andrey is een hardwerkende echtgenoot en vader. Jaryna heeft maar 1 nier en is nu zwanger van een  zoontje. Volgens de dokters  is zij niet sterk genoeg om deze zwangerschap te dragen. Geen enkele Oekraïense dokter wil het risico nemen om haar te begeleiden en de bevalling te doen. Allemaal raden ze haar abortus aan, maar zij wil absoluut geen abortus! De dokters hebben haar nu in de 16de zwangerschapsweek een “weigeringsbrief” gegeven, ondertekend door verschillende genecologen,  waarmee ze nu naar Polen kan. In Lublin heeft Jaryna een zeer goede, gedreven en ervaren genecoloog gevonden die bereid is haar te helpen en op een natuurlijke manier zal begeleiden en de bevalling zal doen. Het grote probleem is natuurlijk : het geld ! Namelijk : 2.000 € voor de begeleiding en 3.000  € voor de bevalling.  En U dierbare weldoeners, zijn nu de enige hoop voor Jaryna en haar zoontje!  Want….. Ik wil niet melodramatisch doen… Jaryna is een sterke vrouw die al heel wat meemaakte : haar oudste dochter Veronica kreeg dikke darmkanker aan 1 jr. Ze hebben dan hun appartementje  verkocht en zijn met hun kind  naar Duitsland getrokken voor de operatie, met goed gevolg: De 11-jarige is nu gezond  en kankervrij. De jongste, Alina, kreeg op 4jr eveneens dikke darmkanker;  met haar zijn ze naar Kiev getrokken voor de operatie en zij is nu nog steeds in behandeling. Vader Andrey verdient genoeg voor het levensonderhoud van zijn gezin en voor de geneesmiddelen die zijn vrouw Jaryna en zijn  dochtertje Alina nodig hebben. Meer kan er niet meer bij……En ik verzeker U, beste vrienden :  een “beer van een vent zien wenen ” gaat door merg en been ! Daarom, dierbare weldoeners en vrienden, vraag ik U heel speciaal uw  financiële hulp voor  Andrey, Veronica, Alina, MAAR HEEL SPECIAAL VOOR JARYNA EN HAAR ONGEBOREN ZOONTJE ! 

Uw steun kan U overmaken op ons rekeningnummer  IBAN: BE65 4700 5132 9996 met de vermelding “Jaryna“. Wij danken U alvast in naam van dit mooie gezinnetje !      Dankuwel  Djakuju !

Jef Sneppe         Coördinator Oekraïne Werkgroep vzw                            Brugge, oktober 2016


* WERKBEZOEK september: Van 6 tot 20/9 is Jef in Oekraïne.

Bedoeling is er alle gerealiseerde en nog lopende projecten te bezoeken. Alle informatie en foto’s moeten dienen om in 2017, 25 JAAR Oekraïne Werkgroep te kunnen vieren. Graag nodigen wij alle projectleiders uit voor een feestweekend. Deze zou doorgaan van donderdag 25 mei 0.H. Hemelvaart tot eventueel zondag 28 mei. Een programma moet nog uitgezocht worden. Wie ideeën heeft, mag deze gerust doorgeven.


* Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan Pand 66 tijdens de braderie op 17 en 18 september 2016 in de Langestraat en Hoogstraat in Brugge aanstaande.


*Dzvinha, koor uit Oekraïne komt naar Gistel!  www.uitinvlaanderen.be

Plaats: Kerk O.L.V. Hemelvaart, Gistel – Wanneer: woensdag 17 augustus 2016  https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/dzvinha-koor-uit-oekraine-komt-naar-gistel/59d11b73-8534-4c7f-b55f-89a266c56d0a


* Naar aanleiding van 8 jaar PAND 66 werd volgende redactionele doorgegeven aan meerdere dag- en/of weekbladen:  BRUGGE ….. OEKRAÏNE …..    Op 15 augustus 2008 opende Pand 66 t.v.v. Oekraïne in de Langestraat 66 te Brugge haar deuren. 8 jaar reeds en dit dankzij en met dank aan onze klanten, iedereen die goederen binnenbrengt en de vrijwilligers van ons winkelteam. Wij blijven verder werken met een aantal doelen voor ogen nl. via onze winkel projecten in Oekraïne financieel blijvend ondersteunen, 2e handgoederen verkopen aan redelijke prijzen, sociaal contact met onze klanten. Hopelijk kunnen we nog jaren verder werken met ieders steun. De winkel is open van dinsdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Verkoop van boeken, brocante, curiosa, klein meubilair, verzamelingen enz…

Info: 0495-68.84.60 of bekijk onze website: https://oekrainewerkgroepvzw.com

Vergeet ook onze rommelbeurzen 2016 niet: Expo Roeselare: 22 & 23 oktober én Beurshallen Brugge 17 & 18 december: DIT IS UW LAATSTE KANS OM DE NOSTALGIE VAN DE BRUGSE BEURSHAL TE PROEVEN. NA DEZE ROMMELBEURS VERDWIJNT HET GEBOUW DEFINITIEF ONDER DE SLOOPHAMER …


Naar aanleiding van ons 8-jarig bestaan van Pand 66 kregen wij onderstaand gedicht van dichter Paul Saccasyn, waarvoor dank:

Naar Oostland rijden:

Het Westen voorbij zien glijden.

Beladen met hoop

Beladen met troost.

Nood helpen lenigen,

Niemand stenigen

Waarom allen géén broeders ?

Waarom niet allen elkaar behoeden ?

Een gulle hand versterkt de minzame band.

Gezelles moederken, Kollwitz moeder,

Damiaan, Daems, Beaucourt zijn vooraf gegaan.

Ginds staren Oekraïnse moeders hen aan .

Wanhoop wordt langzaam hoop.

Onbegrip ontwricht mensen.

In de tang van een knarsend tijdsgewricht.


Op 19 juli werd in Gits een nieuwe truck geladen met bestemming Chervonohrad. In totaal werden er 15.000 kg diverse hulpgoederen geladen. Met nogmaals dank aan onze vele vrijwilligers… Het verzenden van een dergelijke truck vraagt elke keer een financiële inspanning van onze werkgroep. De waarde in Oekraïne overtreft echter meerdere keren de kostprijs van elk transport. Maar ook hiervoor vragen wij financiële steun om blijvend deze transporten te kunnen betalen. Alvast bedankt !


* Naar aanleiding van ons laatste bezoek aan Oekraïne werden bij volgende projecten foto’s en tekst bijgevoegd nl. LVIV, CHERVONOHRAD en ZALIHCHYKY. Bij al onze bezoeken blijkt ook hoe belangrijk onze projectleiders zijn om eenzame bejaarden, alleenstaande moeders, arme gezinnen … de kans te geven om even over hun moeilijke situatie te kunnen spreken. Dit sociaal contact is voor velen het enige wat zij hebben en sommigen vragen zelfs om nog even te blijven. Bij het verlaten van deze mensen is het uitdrukken van hun dankbaarheid soms erg aangrijpend. Ook toen de vrouw van de projectleider van ons diabetici project ons zei met tranen in de ogen: zonder jullie steun was mijn man en vele anderen, reeds lang overleden. Ja op die momenten besef je toch hoe belangrijk onze steun is voor velen. Hopelijk kunnen we alles blijvend ondersteunen in de toekomst.       DANK aan iedereen voor uw inzet en de financiële ondersteuning.


Dierbare  Weldoeners,    Goede  vrienden en sympathisanten van  Oekraïne,

Nog steeds is er oorlog in Oekraïne; Nog komen er dagelijks vluchtelingen uit dit oorlogsgebied naar West-Oekraïne waar onze hulpprojecten overspoeld worden door landgenoten uit het grensgebied  met  Rusland. Toch hebben wij, dank zij uw financiële steun, de allerarmsten én die noodlijdende vluchtelingen kunnen helpen om de winter te kunnen overleven, een winter met griepepidemie en heel veel longontstekingen. Wij hebben ook in 2015 4 grote trucks met hulpgoederen  kunnen sturen naar onze centra. Daarom :voor al uw hulp  (materieel, financieel en moreel) wil ik U van harte danken!

Wij hebben al onze beloftes kunnen nakomen : aan  onze internaten, aan onze gaarkeukens (waar dagelijks een warme maaltijd geserveerd wordt), aan de missiepost van pater Igor in Tsjernihiv (nabij Tsjernobil waar de nood heel groot is!), en aan de diverse individuele personen, zoals arme kroostrijke gezinnen, studenten, en onze “zorgenkinderen…de vele behoeftige en eenzame bejaarden. Dit alles  zowel binnen het thuiszorgproject in Brody als in het sociaal project van de Bond Zonder naam in Lviv, Brody en Strilky.

Mocht uw steun in deze Paastijd dié warmte en vooral ook dié hoop van Pasen geven. Dit was ook de oproep van Paus Franciscus tijdens het Regina Coeli in Rome op 3 april namelijk : Gebed en steun voor Oekraïne. Wij hopen dierbare weldoener, indien U in de mogelijkheid bent een speciale financiële inspanning te doen, dat  uw Paasbijdrage de allerarmsten in Oekraïne warmte en hoop zal geven. Wij zijn ervan overtuigd, dat U allen deze Paas-oproep mild zult beantwoorden en ons zo in de mogelijkheid zult stellen om al die  behoeftige  en noodlijdende medemensen in Oekraïne in deze Paastijd hoop en warmte te kunnen bezorgen in hun moeilijke levenssituatie.

Met onze oprechte Paasgroet : Kristos Voskres  – Christus is verrezen !

Voysteno Voskres  –  Waarlijk verrezen !

Jef Sneppe   Coördinator Oekraïne Werkgroep vzw                                                 April 2016


* Op maandag 9 mei 2016 werd een voorstelling gegeven van het verblijf in Oekraïne laatstleden van het P.T.I. Renovation Team Oekraïne uit Kortrijk. Met vele foto’s en een paar   filmpjes en de nodige uitleg van juf. Elleny  werd alles aan elkaar gepraat en weergegeven. Er was een  ruime belangstelling voor deze avond met een sterke aanwezigheid van de VZW Oekraïnewerkgroep. We werden er hartelijk verwelkomd door de organisators van deze school. ptirenoteam

Proficiat aan dit P.T.I. Renovatie Team voor de projecten die ze verwezenlijkt hebben. Hopelijk komen er nog dergelijke  projecten tot stand in de toekomst. Op de  medewerking en ondersteuning  van de vzw Oekraïnewerkgroep kunnen ze alvast rekenen.


* Van 23 tot 30 april gaan Lydia en Luc op werkbezoek naar Oekraïne. Wij bezoeken of ontvangen er alle projectleiders. Hierover berichten we via deze nieuwsbrief na onze thuiskomst.

* Belangrijke data 2016:Winkeldag + rommelmarkt: zondag 17 april in de langestraat in Brugge.

* Op 12 april werd tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur beslist om voor 3 projecten het noodfonds, hopelijk tijdelijk, niet toe te kennen. De reden hiervoor is dat wij het op dit moment financieel niet kunnen waarmaken. Onze actie: NOODOPROEP OEKRAÏNE kende in het begin enig succes maar blijkt geen constante opvolging te kennen. Alles wordt duurder, ook in Oekraïne, vandaar dat wij echt wel op zoek moeten gaan naar andere financiële inbreng en dit om alle lopende projecten blijvend te kunnen ondersteunen.

* Op 4 april vertrok onze tweede truck van dit jaar vanuit Pittem richting Chervonohrad. Met dank aan iedereen voor de geboden hulp. Op de vraag waarom wij meerdere trucks per jaar naar Chervonohrad verzenden is dit het antwoord. In een ruime straal van 150 km. werden de meeste Caritascentra gesloten wegens onvoldoende ondersteuning vanuit het buitenland. Daarom wordt Roman, onze projectleider, overgevraagd vanuit alle hoeken uit deze regio. Bijkomend probleem voor Roman is dat de vraag naar goederen er wel is, maar dat de meesten ook niet beschikken over vervoer. Zelf bezorgt hij dan de goederen met zijn mini-bus. Gezien de uiterst slechte staat van de wegen kost dit hem heel wat tijd maar ook heel wat geld voor het onderhoud van zijn mini-bus.

* Onze rommelbeurs van 19 & 20 maart was weer een succes. Graag willen wij alle standhouders en bezoekers bedanken.

* 19 & 20 maart 2016 zorg dat je er terug bij kan zijn op onze rommelbeurs. In december moesten we 1 week op voorhand mensen weigeren wegens VOLZET. Er waren ook heel wat nieuwe en tevreden standhouders. Wil rekening houden dat wij nu mogelijks tegen 1 maart VOLZET zullen zijn. Uw inschrijving verzenden via onze website of per post en uw betaling tijdig overmaken zijn de 2 enige punten om er zeker bij te zijn.

* Op 10 februari vertrok een truck vanuit Gits met bestemming Chervonohrad. Met dank aan iedereen voor het ophalen, sorteren, inpakken en het laden van  onze eerste truck van 2016