Oles

Project Oles

Oles werd geboren in 1987, nadat zijn moeder radioactief bestraald werd na de Tsjernobilramp in 1986.
OlesOles werd door zijn moeder achtergelaten in het hospitaal met afwijkingen in zijn onderbuik. In al die jaren heeft zij niets van zich laten horen en niemand heeft haar teruggevonden. In zijn eerste levensjaar werd hij vijf maal geopereerd, waarbij ook zijn sluitspier werd weggenomen. Door deze operatieve ingreep is hij tot op heden incontinent. In 1992 hebben wij Oles voor de eerste maal ontmoet bij een bezoek aan het regionaal hospitaal in Lviv. Herhaaldelijk hebben wij hem op de afdeling Tsjernobil slachtoffertjes bezocht om hem snoep, fruit en speelgoed te brengen. Het ziekenhuis waar hij nu al 5 jaar woonde was voor hem een soort “ thuis “ geworden. Maar een klein kind van 5 jaar hoort niet te wonen in een ziekenhuis. In 1994 was hij voor de eerste keer bij ons en werd in Leuven gezegd dat hij pas behandeld kon worden als hij volwassen zou zijn.

In 1995 en 1996 werd Oles door Irena, onze tolk, liefdevol in haar gezin opgenomen. Maar Oles moest naar school. Irena en onze werkgroep hebben internaat na internaat bezocht en uiteindelijk zijn wij na 3 weken bij het internaat van Zalisticky aangekomen. De directeur Bogdan zei spontaan dat Oles in het internaat mocht verblijven op voorwaarde dat we zijn internaat zouden steunen en luiers voor Oles zouden bezorgen. We hebben samen met het MOV in Vleuten ( Utrecht )het internaat ondersteund met hulpgoederen en financiële hulp voor de aankoop van varkens, herstellen van de serres, opstarten van de schoenlapperij, brengen van naaimachines….. en uiteraard de luiers voor Oles.

Oles is nu uitgegroeid tot een knappe en verstandige jongen van 20 jaar en gaat nu buiten het internaat naar een technische school in Ternopil, om een A2 diploma te halen. Het eerste jaar heeft hij met onderscheiding afgewerkt. Nu nog 1 jaar te gaan om er zijn diploma te halen. Oles is dus 20 jaar incontinent geweest. Maar er is licht in de tunnel. Prof. Dr. Van Hee van het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen heeft toegezegd om Oles gratis te opereren. Dat is dankzij Dr. Peter Bomans, zoon van Angele van het Oekraïne – project – Edegem. Wij moeten wel de ligdagen, onderzoeken en laboratoria testen zelf betalen.

Volgens Prof. Dr. Van Hee is er 98 % kans dat de operatie, nl. het geven van een nieuwe sluitspier, zal slagen. Het was een ingewikkelde operatie waarbij een spier uit het dijbeen werd gehaald en daar werd dan een sluitspier van gemaakt. Met behulp van een pacemaker kon de spier nu samentrekken en de ontlasting ophouden. Ze hadden maar één kans om te slagen en hoe onze coördinator het altijd zegt de Goddelijke Voorzienigheid stond aan onze kant. De operatie is geslaagd. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een periode van lang herstel kan Oles in september 2008 terug naar Oekraine. We hadden hem de belofte gedaan hem te helpen, en deze hebben wij ook kunnen waarmaken.