Project Chervonograd

Chervonograd ( Oekraïens : Червоноград, Pools : Czerwonogród) is een mijnstad gelegen in het Lviv Oblast van West- Oekraïne . De stad wordt aangewezen als een apart raion (district) binnen de oblast. Het ligt op +/- 60 km. van de Poolse grens. Het is een stad met +/-  85.000 inwoners. Voorafgaand aan 1953, werd de stad bekend als Krystynopol ( Oekraïens : Кристинопіль, translit. Krystynopil ‘). De Duitse naam voor de stad was Krisnipolye. De stad staat bekend om de mijnbouw die in de jaren 1950 is begonnen. Lokale Oekraïners verwijzen dikwijls naar de stad als “Krasnohrad” letterlijk rode stad in de Russische taal.
Chervonograd omvat ook de stad van Sosnivka en de stedelijke nederzetting van Hirnyk .

Project in Chervonograd

*Na 24 jaar kan Roman eindelijk zijn intrek nemen in een nieuw bureel: voorzien van laminaat, geschilderd in het blauw enz…. alles afkomstig uit Gits. Een nieuw toilet met lavabo werd geïnstalleerd. Ook op het verdiep van de eetzaal werd een lavabo geïnstalleerd met de vraag de handen te wassen voor het eten. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om een douche te nemen. De locatie voor de bedeling van humanitaire goederen werd aangepast. Elke keer stellen wij verbeteringen vast in het voordeel van de diverse bezoekers van Caritas Chervonograd
*Caritas Chervonograd verdeelt kledij en andere goederen aan de allerarmsten uit deze regio. Onze werkgroep voorziet dit centrum met 3 trucks per jaar. Materiële en financiële steun wordt hier geboden om aan de noden een oplossing te bieden. Ook het regionaal ziekenhuis voorzien wij van degelijk medisch materiaal, linnen enz… Dit project wordt geleid door Roman Oliar, waarmee wij goede contacten hebben, hij spreekt perfect Engels en frans. Graag verwijzen we voor de gaarkeuken in Chervonograd naar de werking in Edegem, die dit project mogelijk maakt en ondersteunt. (zie: http://www.oekraine-project-edegem.be )  Onze Werkgroep staat in voor de logistieke ondersteuning.

chervonohrad-1

De was-en droogmachine van Linda werkt reeds en volgens Freddy goed aangesloten.

chervonohrad-2

 

 

 

Verdeelcenter voor kledij en diversen    verdeeld door Jaroslava.

keuken: enkel de 2 elektrische fornuizen tegen de venster worden gebruikt.chervonohrad-3

Een aantal mensen komen zelf hun maaltijd         ophalen.chervonohrad-4

 

 

 

 

De kokkin Maria en Jaroslava bezig in de keuken.chervonohrad-5

 

 

Tijdens de soep en de maaltijd en daarna koffie met 5 droge koeken, wordt ook voeding meegenomen naar huis, al het resterende brood wordt ook meegenomen.

Een mevrouw wist ons te vertellen dat de porties minstens 3 X meer waren dan wat zij te eten kreeg in het hospitaal. Een vrouw van 90 jaar wordt elke dag een warme maaltijd bezorgd. Het regionaal ziekenhuis wordt door onze werkgroep zeer ruim bedeeld met bedden, medisch materieel, vloerbedekking, verf, enz… Dat dit echt wel nodig is bewijst deze foto nl. een man met meerdere breuken aan zijn been ligt in een verroest rek en het gewicht bestaat uit een blok cement omwikkeld door een laken.