Project Lviv

ligt in Galicië aan het riviertje de Poltva, op ongeveer 80 kilometer van de grens met Polen, en is het bestuurlijke centrum van de oblast Lviv. De stad is behalve onder haar Oekraïense naam ook onder een groot aantal andere namen bekend of bekend geweest: Lvov (Russisch: Львов en Armeens: Լվով), Lwów (Pools), Lemberg (Nederlands en Duits), Lemberik (לעמבעריק, Jiddisch) en Léopol (Frans, uit Latijn Leopolis). Deze veelheid aan namen weerspiegelt de bewogen geschiedenis van de stad, die cultuurhistorisch tot de belangrijkste steden van Midden-Europa behoort. Vanaf haar stichting tot 1945 was de stad een centrum van de Poolse nationale cultuur en het Poolse academische leven. Daarnaast was de stad als hoofdstad van Galicië ook belangrijk voor de West-Oekraïense cultuur en Oekraïense politieke bewegingen.

Project in Lviv

Thuiszorg voor bejaarden: bejaarden en alleenstaanden worden voorzien van voedsel,           medicijnen, medisch materiaal, tussenkomst in de begrafeniskosten, betaling gas en           elektriciteit. Arme gezinnen worden ondersteund met voedsel, medicijnen, verzorgingsmiddelen en schoolmateriaal.                                                                                                                 Betalen van operaties en medische hulp bij dringende gezondheidsproblemen.                    Voedsel voor de daklozen naar aanleiding van Kerstmis. Klein geschenkje voor de arme kinderen bij Sint-Niklaas en diversen na overleg met  onze Werkgroep betalen we inschrijvingsgelden voor studenten, ook universiteit.

Dit project wordt geleid door Iryna Terletska tevens ook onze tolk bij onze werkbezoeken in Oekraïne.

* NATALIA SENIV      natalia

Natalia is een alleenstaande moeder van 8 kinderen. Haar kinderen zijn tussen 4 en 21 jaar. De 3 oudste zonen leven niet bij haar. De oudste werd opgevorderd door het leger. De 2e is gehuwd en leeft samen op een kamer met zijn vrouw en hun baby. De 3e leeft samen met zijn grootmoeder. De 5 jongste kinderen leven samen met hun moeder in een kleine kamer. Haar levensomstandigheden zijn uiterst armoedig. Iryna ondersteunt haar met voeding, kledij, schoolmateriaal, medicijnen en ook de huur van de kamer wordt betaald.

Ze hebben echt deze hulp broodnodig.

Wegens de kleine ruimte slaapt iedereen in een stapelbed: 4 kinderen boven, moeder en de jongste beneden. Onvoorstelbaar! En toch zijn de kinderen  echt gelukkig, vertelt Iryna, mede daar Natalia een echt goede moeder is. De kinderen zijn zeer tevreden met de ontvangen nieuwe matrassen uit Gits.

kinderennatalia

kinderennata

*In het internaat van de school van de spoorwegen is men ook heel tevreden met de ontvangen matrassen uit Gits. De opziener vroeg aan Iryna of het niet onbeleefd was om nog meer matrassen te vragen, zodat iedereen een nieuwe matras zou hebben.

kindereninternaatspoorwegschool

      

                                Familie Luba Mykoliv  lviv4fammykoliv        

De familie is zeer arm. Hun leefomstandigheden zijn uiterst slecht. De familie bestaat  uit 4 personen: Luba 35 jaar oud en haar echtgenoot, hun zoon Taras die licht gehandicapt is en de grootmoeder. Luba is werkloos. Ze kan niet werken door een ernstige ziekte aan haar enkel en kan moeilijk lopen. Haar man werkt maar dit is niet genoeg om de dagelijkse basis noden te kunnen betalen. Luba zou moeten geopereerd worden om de enkel te vervangen, uiteraard kan deze familie dit niet betalen. Uit het project  van Iryna ontvangt deze familie regelmatig hulp waaronder voeding, schoolmateriaal, kledij en de nodige medicatie voor Luba. Maar de toestand van haar enkel wordt steeds erger en het is Luba’s droom geopereerd te worden, zo niet kan ze binnen enkele jaren niet meer normaal lopen.

Zij zijn een zeer dankbare en positieve familie voor alles wat Iryna voor hen doet. Binnen ons dagelijks bestuur hebben wij toegezegd om deze operatie te betalen en dit om diverse redenen: het betreft een jonge vrouw, de slaagkans van deze operatie is gegarandeerd en na revalidatie kan zij terug aan het werk bij haar vorige werkgever als verpleegster. Indien zij terug kan werken heeft deze familie geen enkele ondersteuning meer nodig. Op die manier kan Iryna een of meer andere families helpen.

*Tijdens ons bezoek begin mei hadden wij contact met Katharina, dit jaar sluit zij na 6 jaar haar universitaire studies af als dokter, daarna volgen nog 2 jaar extra als anesthesist.lviv-6 Het inschrijvingsgeld wordt door ons betaald, zelf werkt zij ’s avonds als verpleegster in spoedgevallen en dit om haar kot en kosten te kunnen betalen.

midden Katharina, rechts Iryna Terletska: projectleider Lviv.

lviv-7

Zr. Oleksia een zeer vriendelijke en hartelijke zuster die Irena bijstaat in het project voor thuiszorg.

Irena in haar opslagruimte van waaruit zij de ontvangen goederen verdeeld.

lviv-8