Project Strilky

Project in Strilky

Strilky ligt aan de voet van de Karpaten. Wat eigenlijk een idyllisch dorpje moest zijn van houten huisjes en mooie natuur is net het tegenovergestelde. Zoals de meeste bergdorpen en ook vele andere plaatsen in Oekraïne heerst er kommer en kwel. strilkyTijdens het communistisch regime was er een houtzagerij en een kippenkwekerij aanwezig.
Beide Bedrijven zorgden voor werkgelegenheid en dat was het voornaamste. Winst maken zat er niet in wegens een te oude infrastructuur. Na de val van het communisme is alles veranderd. Het nieuwe regime kwam aan de macht en de sluiting van beide fabrieken was een feit. Dat gebeurde overigens overal in Oekraïne. Het nieuwe motto was alles wat verlieslatend is moet dicht. Maar dit betekende ook de fatale ondergang van vele gezinnen. Het vaste inkomen viel weg en de ellende begon.

In Strilky zijn veel gezinnen, bijna 90 % getroffen door werkloosheid. Wat gepaard gaat met erge armoede, een uitzichtloze situatie die zich manifesteert in scheidingen, het dumpen van gehandicapte kinderen, delen van een woning met verschillende gezinnen enz.. De meesten onder hen proberen het hoofd boven water te houden door de verkoop van eigen gekweekte groenten, aardappelen en gesprokkeld hout. Dit verkopen ze dan langs de weg. De kinderen moeten niet denken aan een zorgeloze vakantie.
Ze moeten helpen met het sprokkelen van hout om een wintervoorraad aan te leggen. Tijdens de wintermaanden raken de dorpen nog meer afgezonderd.
De barre weersomstandigheden zoals regen en sneeuw maken de aarden wegen onberijdbaar.

De hulp die wij bieden moet in het voorjaar en de zomer gebeuren. Onze taak is nu voornamelijk het opvangen van de armste gezinnen. Dit doen we doormiddel van het verzamelen van kledij, schoenen, keukengerief, dekens, lakens, voedsel, enz.. We maken ook dat de kinderen naar school kunnen. De gehandicapte personen proberen we zo goed mogelijk te helpen. Het is zeker de moeite waard voor een blijvende inzet. Al is het maar een druppel op de hete plaat het helpt zeker en vast. In het voorjaar van 2008 zijn Aurel en Roland met een oplegger vol hulpgoederen naar Oekraïne vertrokken. Zij hebben Stilky bezocht. Een kort relaas over hun ervaring ter plaatse.

Hier het relaas van onze reis naar Oekraïne.

Bij ons bezoek in Oekraïne stelde Irena voor een rit te maken naar de Karpaten, het dorpje die we gingen bezoeken was Strilky. We werden er ontvangen door een Grieks orthodoxe priester en zijn echtgenote. Het viel ons op dat ze een hart had om andere mensen te helpen. Het eerste gezin die we bezochten, was een familie waarvan de bejaarde moeder in een afzonderlijke ruimte van de woning verbleef. Die kleine ruimte deed dienst als keuken, slaapplaats ect. Lakens, dekens, keukengerief dat voor ons vanzelfsprekend is, dat konden deze mensen zich niet veroorloven. De kledij die de moeder droeg was moeilijk of niet te beschrijven.

Een tweede gezin iets verderop was een man en vrouw van ongeveer 55 jaar. De priester zijn vrouw stelde ons voor aan de vrouw. De vrouw gaf ons te verstaan dat zij kleren droegen die zij door onze werkgroep verkregen hadden. In huis was alles zeer sober. Haar 7 kinderen sliepen boven op zolder. Het andere gezin die we bezochten was een vrouw met vier kinderen. Haar hele leven speelde af in één ruimte. De kinderen sliepen in een bak dat aan het plafond bevestigd was. In de woningen die we bezochten was er niets dat wees op een klein beetje welstand.
Het waren stuk voor stuk schrijnende taferelen.

Roland en Aurel