Project Tsjernihiv

Tsjernihiv of Tsjernigov (Oekraïens: Чернігів, [t͡ʃerˈɲiɦiu̯]; Russisch: Чернигов, [t͡ɕɪrˈnʲigəf]; Wit-Russisch: Чарнігаў) is een historische stad in het noorden van Oekraïne. Het is de hoofdstad van de gelijknamige oblast Tsjernihiv en tevens het bestuurlijke centrum van het omliggende en tevens gelijknamige rayon Tsjernihiv, waar de stadzelf geen deel van uit maakt, omdat het een aparte stadsrayon vormt. Tsjernihiv heeft 304.994 inwoners.[2]
De stad is gelegen aan de rivier de Desna.

Project in Tsjernihiv

Missiepost van Pater Igor Spodar

In 1995 vraagt de provinciaal overste van de redemptoristen in Lviv aan Pater Igor Spodar om samen met een broeder Mikola naar Tsjernihiv te verhuizen ( 50 km van Tsjernobil ), waar er echt pionierswerk moet verricht worden voor de Grieks – Katholieke kerk.

Begin 1996 verhuist de pater en broeder Mikola met de trein van Lviv naar Tsjernihiv           in het N – O van Oekraïne richting Gomal – Wit – Rusland. Hij heeft alleen een valies mee met warme kledij ( want het is er dan – 30 graden ) en zijn noodzakelijke uitrusting om er de H. Liturgie te vieren. Ze krijgen een kamer boven een garage van een plaatselijke familie. Gedurende meer dan 1 jaar zoeken ze naar een woning en in de zomer van 1997 hebben ze hun huisje waar ze dan aan de slag gaan om te verbouwen en te herstellen.
Wij helpen hen financieel zoveel mogelijk. In oktober 1997 komen ze naar Vlaanderen op bedeltocht en kunnen met een goed gevulde portefeuille naar Tsjernihiv terugkeren en met een kleine wagen om hun missiewerk beter te kunnen doen.

In 1998 gaat Jettie Sneppe naar Tsjernihiv voor een periode van 6 weken om hen te helpen bij het inrichten en openen van hun missiepost. De mis wordt gedaan in een speciaal ingerichte kamer in het huisje zelf. Dan heeft de pater reeds een hele groep gelovigen rond zich verzameld, waaronder ook een aantal families uit het westen van Oekraïne die na een Siberië – of Kazachstan – verbanning verplicht werden om in het N-O te gaan wonen. Van dan af groeit de parochie gestadig en wordt het noodzakelijk om een kerk te bouwen.
En weer vraagt de pater steun aan ons.
In 2001 komen de pater en de broeder nog eens naar Vlaanderen op bedeltocht en weer met succes. Hij kan de bouw van de kerk starten. Met veel moeilijkheden krijgt hij van de stad en van de staat een vergunning om een “ huis “ te bouwen met bijhorend “ Caritas – & catechese centrum “. In 2003, naar aanleiding van ons bezoek, zijn wij getuigen van de graafwerken voor de fundamenten.
En in 2008, werd tijdens ons bezoek, de huiskapel plechtig ingewijd door de bisschop van Kiev. Een fiere pater Igor die er ondertussen nog pater Vitaly bijgekregen heeft als assistent.
Nu zal deze missiepost echt uitgroeien tot een heus klooster van missie-paters Redemptoristen en Een echte Grieks-Katholieke parochie toegewijd aan de HH Petrus & Paulus.