Project Zalishchyky

Zalishchyky (Oekraïens: Залiщики, ook Zalishchyky, Pools: Zaleszczyki) is een kleine stad aan de rivier de Dnjestr in het zuidelijke deel van Ternopil Oblast (provincie), in het westen van Oekraïne. Het is het administratieve centrum van de Zalishchytskyi Raion (district).

Project in Zalishchyky

“ ONS “ school – internaat Zalishchyky

*Met de financiëltherapieklas1stejaare ondersteuning van Vleuten (NL) en onze eigen werkgroep weet directeur Bogdan telkens mooie en kindvriendelijke renovaties uit te voeren.

Zo’n klaslokalen krijg je nauwelijks te zien in Oekraïne. Op die manier moet het voor de kinderen aangenaam vertoeven zijn om te leren en aan te leren.

therapieklaskleutersklaslokaalautisme

 

 

 

 

 

klas voor kinderen met diverse problemen o.a. autisme therapieklas voor de kleuters en therapieklas voor kinderen vanaf 1 st. leerjaar

*We starten de hulp aan dit internaat in het jaar 1993 in samenwerking met de groep MOV in Vleuten – Utrecht en dit naar aanleiding van de plaatsing van ons Tsjernobil – slachtoffertje Oles, toen 6 jaar oud en schoolplichtig. Wij beloven hen om voor de pampers voor Oles te zorgen totdat hij geopereerd kan worden.
Dankzij de inzet van vrijwilligers van het MOV van de parochie “ Licht van Christus “ in Vleuten – Utrecht, en de niet – aflatende financiële steun van onze weldoeners in Vlaanderen en in Nederland gedurende vele jaren, is het internaat in Zalishchyky uitgegroeid tot één van de beste internaten in Oekraïne. Uiteraard is de werkkracht en de eerlijkheid van de directeur Bogdan Myronyuk hierbij van uitzonderlijk groot belang, evenals de liefdevolle inzet van zijn personeel onder zijn strenge controle. In de eerste jaren werd steeds financiële hulp gevraagd voor allerlei broodnodige herstellingswerken waarvoor de Staat niet bereid was te betalen. Zo o.a. het verven van de klaslokalen, het vervangen van schoolborden, de aanbreng van sporttoestellen in de turnzaal, de aankoop van nieuw industriële machines voor de wasserij. Een varkenskwekerij werd opgestart na de aankoop van een Vlaamse zeug ( “ moeder “ varken ) en een Oekraïense beer ( vader – varken ) door ons. Momenteel worden varkens voor eigen vleesgebruik in het internaat en voor verkoop, hetgeen dan wat centen opbrengt om ander voedsel te kopen. Het opstarten van een schoenmakerij voor de opleiding van schoenmakers werd met succes tot een goed einde gebracht, dankzij de hulp van de Vlaamse schoenmakers vereniging. De school heeft hiervoor van het Ministerie een bijzondere vermelding gekregen samen met de toestemming om officiële diploma’s uit te vaardigen.

De ziekenboeg ( waar geïnfecteerde kinderen in afzondering worden gehouden ) werd volledig Gerenoveerd. Dit heeft wel enkele jaren geduurd en heel veel geld gekost. Het is een echte medisch centrum geworden en zou zomaar neergezet kunnen worden in Vlaanderen of Nederland: het is een echt pronkstukje geworden! Dit bewijst enkel maar dat de Oekraïners alle mogelijkheden hebben als er maar geld genoeg ter beschikking is.

Bezoek mei 2015: Dankzij deze ziekenboeg werd vanaf 2012 toestemming gegeven om ook kinderen vanaf 3 jaar op te nemen in het internaat, zie inkomhal en buitenzicht.

Ook buiten merk je dat alles goed wordt onderhouden. zal1

zal2

zal3

 

Ook kinderen met een beperking zijn er welkom, wat in Oekraïne uitzonderlijk is en alleen maar een bewijs is dat de directeur weet waarmee hij bezig is.

Op dit moment waren er 4 kinderen met het downsyndroom en 3 kinderen met een lichte mentale beperking.

deze foto’s hieronder werden ons doorgestuurd in maart 2017 waar we kunnen zien dat ze een goede opvang en aangepaste therapie krijgen voor kinderen met hun beperking.

zal4

Alle kinderen die in dit internaat verblijven zijn weeskinderen of kinderen waarvan de ouders niet voor hen kunnen zorgen. Op vraag van de directeur werd een monument opgericht met Maria de Moeder van God.

Zo kunnen kinderen bij haar terecht wat dan ook echt wel gebeurd.

zal5

 

Alle slaapzalen en lokalen zijn er steeds netjes. Ook de creativiteit wordt bij de leerlingen sterk aanbevolen.

Alleen voor de sportzaal vraagt men al 20 jaar een sportvloer en toestellen.

zal7

zal6