Project Zboriv

Zboriv (Oekraïens: Зборів, Pools: Zborów) is een kleine stad in Ternopil Oblast, West-Oekraïne. Het is gelegen in de historische regio van Galicië. De bevolking bedraagt +/- 9000 inwoners. Het is het bestuurlijk centrum van de Zboriv Raion. De stad ligt 35 km ten noordwesten van Ternopil, en 85 km ten zuidoosten van Lviv en ligt aan de rivier Strypa (Oekraïens: Cтpипа).


Project in Zboriv
Ons diabetici project.

Als diabetici hier in België kan je rekenen op een goede kwaliteit van insuline, de nodige meettoestellen, pennen, alles is goed beschikbaar. Je kunt rekenen op uw arts voor een goede opvolging en als er vragen zijn kan je bij hem terecht. In Oekraïne is dat helemaal anders. Je kunt er niet op de kwaliteit van de insuline rekenen, meettoestellen zijn bijna niet beschikbaar of niet betaalbaar. Het is geen uitzondering dat een diabeet blind wordt door de aankoop van slechte insuline. Men heeft immers niet de nodige middelen om goede insuline te kopen.Sedert 2003 voorzien wij 250€ per maand om een aantal diabetici in de streek van Zboriv te voorzien van insuline en de nodige hulpmiddelen. De insuline wordt aangekocht in het Westen.Dit project wordt geleid door een priester, zelf diabeet : Vasil Lushch. Bij ons bezoek ter plaatse kunnen wij alleen maar schrijnende levensomstandigheden vaststellen van de door ons gesteunde diabetici.
Mensen die echt wel beter verdienen en wat indien wij hen niet zouden helpen? Dankzij onze steun maken wij hun leven iets draaglijker.

* Tijdens ons werkbezoek van mei 2015 hebben wij 50€ per maand extra toegezegd om alle diabetici blijvend te kunnen ondersteunen. Zoals bij al onze projecten wordt nooit geld gegeven aan de mensen ter plaatse. Alles wordt door de projectleiders zelf aangekocht.

Vasil Lushch

links jonge man die reeds jaren lang blind werd door het gebruik van slechte Oekraïense insuline, zijn zoon en vrouw en rechts naast haar de projectleider Vasil Lushch.